(Vsaj) trideset preddogodkov. Začnemo v petek, 14. junija s Štajersko čago, razstavami, sprehodi. Nauk? Ne čakaj na after. Pridi že na preddogodek!

Saj vemo, saj vemo. Deset dni ni dovolj, če pa je Festival Lent včasih trajal... Čakaj, prste treh ali štirih rok? Pa saj traja! Kar razprite dlan in iztegnite prste. Ker Festival Lent 2019 traja! O, ja. Kdaj se torej začne Festival Lent 2019? Uradno 20. junija, v četrtek, že že, kako se bomo sukali na Trgu Leona Štuklja na Glavnem odru z Dubizo Kolektiv, kaaaaažu, ja, ja, ampak pravi lentovci, saj pa veste, Lent ni na koledarju. Lent je v mestu! Lent je v glavah! Lent je doživetje! Zato začnemo s preddogodki že v petek, 14. junija. Kam vas najbolj cukamo za rokav skupaj z Živimi dvorišči? Na Štajersko čago. Aha. Na prvi rojstni dan Štajerskega árgoja v Vetrinjski dvor. Pa na Pajzl turo z Rajzefibrom. Pa na fotografske razstave. Pa na steklarsko delavnico. Pa na posebni muzikal v Lutkovno gledališče. In, za fotofiniš, še na Stoptrik na Koroško ter na Odprto plesno sceno.

Prvič, premierno: Alo!Stari

Prešteli smo preddogodke. Točno trideset preddogodkov. Festival pred festivalom. In koliko vsega. Od tega, kaj je z gradom na Piramidi do dobrega, starega Duleta Vaupotiča. Štart je v petek, 14. junija točno opoldan na Slovenski ulici 13, kjer bo dogodek 13 Vivid Art Didakta. Vrhunec bo petkova Štajerska čaga. Kak' že pravi Štajerski árgo? Kdo ni bil, si je sam kriv, ne? Vetrinjski dvor na doooolgi čagi ponuja popoldanski program – projekcija filma Kleščar (2002), kjer lahko dobrega starega Duleta pogledate ob 17. uri v dobri družbi, odprli bodo razstavo Štajerski árgo, pod družabne igre pa so si zamislili balinanje in snajpanje – ter večernega, kjer se vrača legendarni boyband Last Dropout (21.00), žagal bo premierno Alo!Stari (22.00), do jutra pa vrtel DJ Killy (23.00). Aja, pa skrbno narejena jedača bo tudi. Vstop bo za lastnike lente – ja, že to je razlog, da jo nabavite - prost, vsi ostali nakovančkajo 3 evre.

VIDEO: Alo!Stari – Nea vem kam

Rajzefiber se bo priključil s tremi Rajzefirbčnimi sprehodi, najprej v petek pred Prvo gimnazijo Maribor štarta že zdaj kultna Pajzl tura (18.00), v soboto izpred Gosposke ulice 28 krene Multisenzorični sprehod (10.00) ter v nedeljo še Matej Modrinjak – aktivna nedelja s klasično fotografijo. Ker pa fotografije nikoli ni zadosti... Na Glavnem trgu 7, tam okrog Pokrajinskega arhiva,bodo dogodki Med:sosedi -  zbiranje spominov in fotografij(petek, 17.00), Okrogla miza: družbeni dogovor o sobivanju (sobota, 11.00) ter Med:soseske – zgodbe Maribora (nedelja, 17.00).

V Ulici Heroja Tomšiča 5, torej pri Muzeju narodne osvoboditve Maribor, bodo v petek, 14. junija, na novo, ampak skozi skomine in spomine arheologov odkopavali Piramido: ob 19. uri s Spet zakopani v Piramido in po pogovoru ob 21.30 še z Gibljive slike: skrivnost gradu na mariborski Piramidi, kjer bo prikazan dokumentarec iz leta 2008. V nedeljo bodo še enkrat gibali slike: Fabrika Maribor. V Gosposki ulici 11, na takresem krasnem dvorišču, se lahko v soboto udeležite steklarske delavnice z izredno potencialno mlado oblikovalko Zalo Zagoršek (17.00) in v nedeljo dogodka Blue Light: med glasbo in poezijo (19.00).

Ne čakaj na after. Pridi že na preddogodek!

Vijolični žajbelj, razgibani boki

Ker je tudi Festival Lent vedno živahen na ponedeljek, bo tudi na predlentovski ponedeljek. Dogodek? Muzikal. Prizorišče? Lutkovno gledališče Maribor. Predstava? Dekle, ki je ljubilo zvezdo. Nastopajoči? Osnovna šola Gustava Šiliha Maribor skupaj s Hramom kulture Arnolda Tovornika Selnica. Zgodba? Dekle se po motivih ameriških staroselcev zaljubi v zvezdnega princa. Nauk? Naučili se boste, kako nastane vijolični žajbelj. Glasba, besedila, kostumi, nakiti in rekviziti – vse je ročno delo. Hawk, govorili smo! Vstopnine ni.

Kot je tudi ne bo v Koroški 18 v Galeriji K18, kjer bodo v torek začeli vrteti Stoptrik kino (od 21. do 24. ure vsak dan do konca festivala).

Nismo pa še zaplesali. Lutkovno gledališče, ki ga preimenujemo v Minorite med Festivalom Lent, je kraj, kjer boki počnejo vse živo. No, Odprta plesna scena bo v torek, 18. junija, ponudila Čudovito preživetje, premiero Plesne izbe Maribor, v sredo pridejo priznani in nezgrešljivi Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj s predstavo Chorus, nagrajeni presežek slovenske plesne scene. Tik pred Dubiozo Kolektiv pa boste videli, kako se po zasnovi Milana Tomašika telesno ostrino lahko uporabi za obrambo v svetlo borbeni Fight Bright. Smo še kaj pozabili? Aja. Lenta vam omogoča vse te dogodke zastonj, če je še niste nabavili, je vsaka večerna predstava Odprte plestne scene po pet evrov. Lenta znaša 25 evrov, za dijake in študente pa 15 evrov. Ne čakaj na after. Pridi že na preddogodek!

Jaša Lorenčič