Častno pokroviteljstvo s strani Slovenske nacionalne komisije UNESCA je velika čast in pomembno priznanje za naš folklorni festival Folkart.

Mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkart se je skozi tri desetletja svojega obstoja razvil v enega najbolj cenjenih in  najboljših tovrstnih festivalov na svetu. O tem pričajo priznanja, ki jih dobiva tako od ostalih festivalov po svetu kot tudi v okviru svetovnih organizacij.

Že leta 2012 smo bili deležni te časti, kar je botrovalo posebnemu primeru v svetovnem merilu; v letu 2013 je bil mariborski Folkart prvi folklorni festival na svetu sploh, ki mu je pripadla izjemna čast, in sicer častno pokroviteljstvo svetovnega UNESCA.

V letu 2012 je bil prvič deležen častnega pokroviteljstva Slovenske nacionalne komisije za UNESCO; leta 2013 je svetovni UNESCO razglasil častno pokroviteljstvo nad Folkartom, v luči konvencije o nesnovni kulturni dediščini. Isto leto pa je svetovna nevladna organizacija CIOFF® (ConseilInternational des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels), katere edini slovenski član je Folkart že od samega začetka, producentki Folkarta Alenki Klemenčič podelil visoko priznanje »Silver CIOFF® Award Meritorious Service« za zasluge pri organiziranju Folkarta.  

V letu 2018, ko je Folkart praznoval častitljivih 30 let neprekinjenega delovanja, je Mestna občina Maribor Folkartu podelila Mestni pečat Maribora.

V letošnjem letu je Slovenska nacionalna komisija za UNESCO ponovno potrdila častno pokroviteljstvo nad festivalom Folkart, kot največjim slovenskim festivalom in enem najuglednejših na svetu. Tako je komisija Narodnemu domu Maribor kot organizatorju festivala izkazala veliko čast, obiskovalcem Festivala Lent 2019 pa ponudila dodatne razloge za obisk folklornih prireditev na Glavnem odru in drugih festivalskih prizoriščih po mestu.

Več o zgodovini in pomenu Folkarta preberite tukaj.